czwartek, 26 kwietnia 2012

Truskawki to żródło zdrowia

O tym że truskawki są bardzo smaczne każdy z nas wie, ale mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że są cennym źródłem witamin i minerałów. Zawierają dużo witaminy C oraz witamuny: A, B1, B2, PP, ponadto zawierają wapń, fosfor, żelazo, magnez i mangan. Wapń i fosfor wzmacniają nasze kości i zęby, a w połączeniu z magnezem odkwaszają nasz organizm.  Owoce truskawek są niskokaloryczne (mają tylko 30 kalorii na 100 gram), poprawiają naszą przemianę materii, a zawarte w nich pektyny oczyszczają jelita. Truskawki wspomagają spalanie tłuszczów. Zawarte w owocach żelazo chroni nas przed anemią i wzmacnia organizm. Pomocne są przy chorobach reumatycznych i artretycznych, przy schorzeniach nerek i wątroby oraz stanach gorączkowych. Są też źródłem kwasu elegonowego, który chroni przed nowotworami i ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Działają odżywczo, bakteriobójczo i ściągająco. Truskawki  idealnie nadają się do maseczek zrobionych w domu ponieważ zapobiegają starzeniu się skóry.
A więc aby być piękną i zdrową należy jeść truskawki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz